tiistai 24. helmikuuta 2009

Kokoonpano (Frankenstein)

Huhhuh, ja näin on sitten kahlattu Shelleyn Frankenstein läpi. Vaikka tuon kirjan pystyisikin lukemaan yhteen putkeen parissa päivässä, tuntuu siltä, että tuo muutamien viikkojen lukuaika oli hyväksi. Asiat ovat erilaisia, kun perspektiivi ei ole sama.

En oikein osaa sanoa, että millainen fiilis tuosta Frankensteinista nyt sitten jäi. Ymmärrän kyllä, miksi se on jäänyt pinnalla aikojen saatossa ja sitä pidetään lähes klassikkona, mutta jokin vaivaa silti.
En pahemmin pitänyt tohtori Frankensteinin itsesäälistä, inhoan ylipäänsä ihmisiä, jotka eivät osaa tehdä muuta kuin valittaa kohtaloaan. Olihan Frankensteinilla sinällään oikeus jokaiseen valitukseen, mutta silti. En siis suuremmin lämmennyt kyseiselle herralle.

Teos ei mielestäni ollut huono, se nimittäin oli mielenkiintoinen kertomus. Tarkoituksena todennäköisesti on ollut herättää ajatuksia ihmisissä ja saada lukijat miettimään, että perustuuko kaikki vain ulkonäköön. Tällainen kritiikki toimii varmasti nykyaikanakin.

Suosittelen teosta lämpimästi, kyllä se arvostuksensa ansaitsee.

2 kommenttia:

  1. Alkuun anteeksipyyntöni, etten ole vielä ollut kovin aktiivinen tässä blogissa.
    Frankensteinin sain luettua jo tuohon määräpäivään mennessä mutta en vaan ole ehtinyt kirjoittamaan.

    En ole juurikaan kauhukirjallisuutta lukenut, mieleen tulee äkkisiltään vain Dracula ja muutama teos Stephen Kingiltä. Eikä tämä edes kovin kauhulta tuntunut, olen liikaa 2000-luvun eläjä. Luultavasti silloin 1800-luvulla tämä on ollut hyvinkin pelottava.

    Itse kirjasta en kovin paljon pitänyt. Klassikkoasemansa vuoksi olisin sen lukenut joskus, eli hyvä että tuli nyt luettua. Kirjan aikarakenteessa en oikein pysynyt perässä. Frankensteinin luominen ja herääminen meni minulta pahasti ohi.

    Kaikkein vähiten pidin kirjassa kohtauksesta jossa hirviö opiskeli ihmisten käytöstä ja kulttuuria siellä jossain varastossa. Tuntui, että kaikki oli väkisin väännettyä.

    Itse Frankensteinin elämään hänen äitinsä kuolema vaikutti mielestäni paljon, jos hänelle ei juuri siinä tilassa olisi annettu niitä kirjoja olisiko koko hirviö jäänyt luomatta? Todennäköisesti. Mielestäni Frankenstein oli melko sympaattinen hahmo, tosin hän olisi voinut jättää vähemmälle itsesäälissä rypemisen ja voivottelun ja toiminut enemmän.

    En myöskään pitänyt kirjan rakenteesta joka muodostui päiväkirjamerkinnöistä, kirjeista ja tarinoista. Olisin kaivannut suoraa kerrontaa.

    Kirjan lopussa ollut analyysi tuli tarpeeseen!

    VastaaPoista
  2. En tiedä noista kauhukirjallisuuden luokittelusta kauheasti, mutta mielestäni kirja ei ollut kovinkaan "pelottava". Kirja oli sinänsä kirjoitettu ihan mielenkiintoisesti. En ole kuitenkaan varma, muistanko muutaman vuoden päästä lukeneeni tätä kirjaa, koska jotenkin olisin odottanut, että kirja jäisi mieleen paremmin. Ei se huono sinänäsä ollut mutta siitä puuttui sitä jotain.

    VastaaPoista