maanantai 9. helmikuuta 2009

Muutos (Frankenstein, osa 2)

Sunnuntaina oli Frankensteinin toisen osan määräpäivä, joten nyt on taas aika aloittaa tulkinta.

Täytyy sanoa, että Shelley käyttää runsaasti aikaa henkilöiden tunteiden kuvaamiseen. Hän näkee vaivaa, jotta jokaisen tunteet tulisi käsiteltyä. Hän myös haluaa näyttää, miten henkilöt ilmaisisivat tunteita eivätkä jäisi etäisiksi. Välillä tosin Shelleyn tapa on lähes liioitteleva, mutta toisaalta se on aikakaudelleen tyypillinen.

Frankensteinin hirviöstä saa paremman käsityksen toisen osan luvuissa. Hirviö kun itse tulee Frankensteinin luo ja haluaa kertoa tarinansa luoden samalla ehtoaan. Hirviön ehto ei kuitenkaan sisältynyt vielä tähän osaan, joten jätän sen mainitsematta, vaikka itse kurkistinkin hieman eteenpäin.
Kun Hirviö tuli nyt aluksi kunnolla esille ja esitti vaatimuksiin, hän tuntui melko iljettävältä ja oli vaikea uskoa, että hän olisi oikeasti halunnut tehdä vain pahaa: luotiinhan hänet sentään ihmisen osista. Mutta kun hän kertoi tarinansa, syy oli ymmärrettävä. Pidin Hirviön tarinaa suloisena ja säälin häntä jälleen enemmän. Tosin sääli väheni Hirviön tarinan loppua kohden.

Ihmetystä herätti kuitenkin se, että Hirviö ei antanut itselleen nimeä, vaikka oppi, että ihmiset kutsuvat toisiaan nimillä. Hän ei kuitenkaan miettinyt, millainen nimi kuvaisi häntä. Jotenkin tämä tuntui hämmästyttävältä, sillä Hirviö oppi kuitenkin tunnistamaan inhimilliset tunteet ja tavat sekä kielen.

Tohtori Frankensteinin ja hänen perheensä kohtalo taas ei hätkäyttänyt. Odotinkin jo itseasiassa mielenkiinnolla jotakin dramaattista, johon Hirviö liittyisi. En tosin olettanut, että jokin toinen henkilö liittyisi tuohon draamaan niin vahvasti. Näin kuitenkin kävi.

Nyt odottelen sitten mielenkiinnolla tarinan päätöstä ja sitä, suostuuko tohtori Victor Frankenstein Hirviönsä vaatimuksiin vai valitseeko julman elämän ja Hirviönsä aiheuttaman tuhon.

1 kommentti:

  1. Tosiaan kun aikaisemmin mietin, tulisinko joskus ymmärtämään hirviötä paremmin, niin ainakaan se ei jäänyt Shelleyn yrityksen puutteesta kiinni! Ja kyllä, aloinhan minäkin hirviötä sääliä. Vaikka ehkä jotkut asiat tuntuvat edelleen vähän epäuskottavilta, enkä puhu nyt yleisestä ideasta että ihminen voisi luoda tuollaisen olennon, vaan siitä miten se on toteutettu kirjassa. Miten ihminen ajattelee, kun tämä ei osaa mitään kieltä?

    Minusta hirviö ei tarvinnut itselleen nimeä, koska kenenkään ei tarvinnut kutsua häntä millään nimellä. Omissa ajatuksissaanhan itselleen ei tarvitse nimeä...

    Se, miten hirviö lopulta tappoi sen pojan ja vielä lavasti toisen syylliseksi, ei kuitenkaan saanut minulta ymmärrystä. Se tuntui kamalan karulta, oli hirviö sitten kokenut mitä tahansa.

    Minäkin luin jo tuosta hirviön vaatimuksesta (itseasiassa tulkitsin varmaan tuota jaottelua väärin tai jotain), ja odotan kyllä todella mielenkiinnolla, miten siinä hankkeessa käy!

    VastaaPoista